A MESZ Mosonmagyaróvár Kft. bemutatása:

A társaság cégneve: MESZ Mosonmagyaróvár Energia Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Rövidített neve: MESZ Mosonmagyaróvár Kft.
Székhelye: 9200 Mosonmagyaróvár, Timföldgyári út 13.
A cégbejegyzés helye: Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság mint Cégbíróság, Győr
A cégbejegyzés időpontja: 2003. szeptember 24.
A cégbejegyzés száma: Cg. 08-09-011393

A társaság magalakulása:

Mosonmagyaróvár város önkormányzata 2003-ban pályázatot írt ki a városi távfűtés hőszolgáltatására. Az akkori fő tulajdonosunk az EETEK Holding Zrt. (jelenleg:Saphire Sustainable Development Zrt.) két másik társasággal, az addigi hőszolgáltatóval a MOTIM ZRt.-vel, és a területi földgáz szolgáltatóval az Égáz ZRt.-vel (jelenleg:GDF SUEZ Zrt.) közösen megalakította a MESZ Mosonmagyaróvár Energia Szolgáltató Kft.-t, amely a kiírt pályázaton 15 éves időtartamra elnyerte a város hőszolgáltatási jogát. A pályázatban szereplő kedvező hődíjakat cégünk egy kogenerációs energiatermelő rendszer kialakításával célozta meg, amelynek beruházása sikeresen a 2005. január 1. szerződéses időszak kezdetére elkészült. 2004. augusztusban történt meg az átadása a 6 MW-os (2x3 MW) gázmotoros erőműnek, majd ezt követően, 2007 decemberében az újabb 3 MW-os gázmotor egységnek.

Termékeink :

Gőz: 13 bar, 4 bar
Forróvíz/melegvíz
Desztillált víz
Villamos energia

A társaság alapvető feladatai:

Hőenergia termelése, elosztása, értékesítése, fűtési melegvíz-szolgáltatás, villamosenergia-termelés, valamint hőtermelő, hőelosztó és hőfelhasználó berendezések fenntartása, javítása és üzemeltetése.

Hőenergia értékesítéssel kapcsolatban jelenleg 30 céggel vagyunk szerződéses viszonyban. A vevőink tevékenységi köre sokrétű. Legnagyobb fogyasztónk a városi hőszolgáltató a VÜF Kft.(volt Joule Kft.) (lakásszám ~3 600 db), de a partnercégek között megtalálható textiliparban, építőiparban érdekelt vállalkozás ugyanúgy, mint az élelmiszeriparban, nehéziparban tevékenykedő társaság, vagy egy-egy kisebb műhely, iroda. Szorosan a hőszolgáltatáshoz kapcsolódó tevékenységünk még a sótalanított víz (desztillált víz ) értékesítés, egészen kis mennyiségtől kezdve az ipari mennyiségig. A társaság foglalkozik még a hőenergia értékesítéséhez kapcsolódó szolgáltatásokkal, valamint egyéb másodlagos tevékenységekkel is.

A tevékenységek és technológiák:

A MESZ Mosonmagyaróvár Kft. egy gázmotoros kiserőműben és egy fűtőműben állítja elő fogyasztói részére a hőenergiát villamos energia termelés mellett. A távhőellátó rendszer három, egymástól függetlenül működtethető részrendszerből áll. Ezek a városközponti-, az ipartelepi, és a vállalati fűtési rendszerek. A hőt 1 db földgáz/fűtőolaj üzemű gőzkazán, 1 db földgáz/fűtőolaj üzemű forróvíz kazán, 1 db földgáz üzemű forróvíz kazán és 3 db gázmotor állítja elő, beépített hőteljesítményük 65 MW. A nyári üzemben kazánok üzemeltetése nélkül, a gázmotorok által termelt hő biztosítja a távhőrendszer forróvíz hőigényét. Az esetlegesen megtermelt hőfelesleget a 2 db 1 000 m3-es hőtárolónkban helyezzük el. A megtermelt villamos energiát a területi áramszolgáltatónak értékesítjük.

Energiatermelő berendezések:

1 db Forróvíz kazán PTVM-30 30 MW
1 db Forróvíz kazán MHO-20 15 MW
1 db Gőzkazán AKH-15 11 MW
3 db Gázmotor JMS 620 GS-N.LC 3*3,047 MW